måndag, juni 09, 2008

Bok: Vildängel

Av: Lina Forss

Huvudpersonen heter Anna Maria men kallas för Timotej efter ängen hon blev till på. Man får följa hela hennes uppväxt i en rik överklassfamilj med start under 70-talets Stockholm. Hennes föräldrar skiljer sig tidigt och hon börja växla pappans jetsetliv med mammans radhus. När mamman hittar en ny kille flyttar Timotej med till London. Här ägnas dagarna åt privatskolor och hysteriska fester.
Men en dag dyker den upp, knölen på mammans hals. Och nu hjälper inga kreditkort. Timotej slängs mellan hopp och förtvilan, påbörjade utbildningar som hon inte orkar med och en pojkvän som hon borde ge upp.

Vildängel är en vacker bok med ett annorlunda språk. Det är som att orden inte får plats. Författaren leker med dem i de korta kapitlen som ger en ständig rörelse. Det hände dock att jag ibland önskade att det skulle hända något mer i själva berättelsen som drev handlingen framåt.
Lina Forss roman är delvis självbiografisk, hon är dotter till finansmannen Wictor Forss. Det här tycker jag ger en trovärdighet till berättelsen men till skillnad från många andra som skriver om sitt liv är författaren en mycket duktig skribent.

Betyg : 4S av 5S

Inga kommentarer: