måndag, juni 23, 2008

Lågan brann i Tibet

I helgen kom OS-facklan till Tibets forna huvudstad Lhasa. Utvalada personer med särskilt tillstånd stod längs gatorna och hurrade och inga större upplopp har rapporteras. Allt var ordnat och tillrättalagt av nervösa kineser. Vårens kaos får inte upprepas. Enligt tibetanska källor dog över 200 personer då. Allt hade sin början 10 mars då tibetaner varje år firar "Tibet rising day" till minne av dagen för 49 år sedan då de gjorde uppror mot kineserna. Det slutade i ett katastrofalt blodbad och deras politiska och andliga ledare Dalai Lama tvingades lämna sitt residens Potala Palace för att fly landet. Efter det beräknar man att ungefär en miljon människor dog. De mördades. De utsattes för hårt tvångsarbete tills deras kroppar gav upp. De svalt ihjäl, bland annat efter misslyckade skördar då de var tvungna att så ris i stället för korn.

När jag besökte Dalai Lamas nuvarande hemstad, Dharamsala i Indien träffade jag en munk som suttit i kinesiskt fängelse i fyra år, anklagad för att ha startat ett uppror mot Kina. Han fick elchocker. Tvingades stå på krossat glas. Blev nedblött och utkastad i den hemska kylan. Fick soppa gjord på vatten från avloppet. Allt för att avslöja vilka fler som varit delaktiga i upproret. Men han vägrade och lyckades på något sätt ta sig i från fängelset och fly till Indien. Där behövde han sjukhusvård i ett år för sina skador. Nu reser han världen runt och berättar sin historia.

I Indien där tibetanerna får tala fritt var det mycket prat om OS i Peking 2008. De hoppades på att omvärlden äntligen skulle se dom då. Se och hjälpa. Men nu är det tyst. Jag undrar hur länge tibetanerna kommer orka fortsätta sin fredliga kamp. Speciellt bland de unga fanns en stor frustration, flera menade att Dalai Lamas metod inte hjälper, de måste agera. För de saknar sitt hemland och de heliga platserna. Men jag vågar inte tänka hur hur besvikna de kommer blir när de ser att Tibet har dött. För nästan alla kloster har rivits, heliga sjöar tappats på vatten, ädla metaller och mineraler har skövlats och djur utrotas. Det mytomspunna landet finns inte längre.

2 kommentarer:

smultronet sa...

ja usch det e hemskt med hur landet förstörts men ändå är jag så facinerad av att männiksorna där inte tappat modet. att dom fortsätter tro på friheten.

Jag e så glad att du kom iväg ordentligt gumman o jag tänker på dig varje dag!
Älskar dig så det gör ont i hela kroppen
du e min siz
love u
din therese

Angelica sa...

Har läst det här inlägget flera gånger. Det är så vidrigt. Så hemskt. Hade en kinesisk tjej med på konferensen vi var på i Litauen och en deltagare tyckte att det var kul att fota henne bredvid en befria Tibet affisch (utan att hon visste om det). När hon fick se fotot blev hon (en 30 årig journalist) livrädd och sa att hon kunde bli satt i fängelse om fotot hamnade i fel händer. Hon kollade igenom allas kameror för att se att vi inte hade några sådana bilder, och efter det hade vi dessutom ett möte där organisatörerna pratade om hur viktigt det var att vi raderade bilderna... Helt galet.